Katastrofen är undanröjd för nu

I över 20 år har jag följt Trelleborgs FF i med- och motgång. Denna säsong har verkligen varit en berg och dalbana utan dess like och kunde mycket väl ha slutat i katastrof. Med kniven mot strupen gjorde laget en otrolig kämparinsats i säsongens sista match mot klara serietvåan Örgryte IS. Den lättnad och det lugnet jag kände när domaren blåste av matchen, det är svårt att beskriva med ord och det är svårt att jämföras med något annat. När vi nu gör bokslut för säsongen 2014 är Söderslätts stolthet kvar i division ett och katastrofen är undanröjd för denna gång.

Inför säsongen var Trelleborgs FF en av favoriterna till seriesegern i Söderettan. Klubben gjorde en rejäl satsning och plockade in välkända Conny Karlsson som nygammal tränare. Conny tog SM-guld med Helsingborgs IF så sent som 2011. Det finns många goda minnen sedan Conny var i klubben sist. Säsongen 2006 tog han Trelleborgs FF tillbaka till Allsvenskan som överlägsna seriesegrar i Superettan med endast två förluster.

Conny kunde mycket väl ha varit mannen som kunde göra klubben till en Superettan-klubb 2016. Det borde dock ringa lite varningsklockor. Conny lämna Helsingborgs IF i protest säsongen efter SM-guldet och förra säsongen lämna han själv Brage IK efter dåliga resultat. Nu ska jag vara ärlig. Jag hörde inte varningsklockorna heller, men jag har alltid förespråkat en helt ny förmåga som tränare för Trelleborgs FF efter uttåget ur Superettan. Det behövs en ny röst och en ny filosofi för att vända den onda cirkel som klubben har hämtat i.

Under hela försäsongen hade Trelleborgs FF svårt att få gång målproduktionen. Dessutom förluster mot division två-lagen KSF Prespa Birlik (2-3) och Eskilsminne IF (0-2) samt nollade av ett annat division två-lag, GIF Nike (0-0). Och efter bara tre segrar på försäsongen började jag ana oråd, men jag intala mig själv att försäsong är en sak och tävlingssäsong en helt annan.

Inför säsongen hade TFF värvat bland annat Oliver Karekezi, Freddy Borg, Joonas Tamm och Alex Nilsson alla med allsvenskrutin. Kvar fanns även rutinerade Magnus Andersson, Joakim Nilsson-Ingves, Zoran Jovanovic och Fredrik Persson. Det såg onekligen bra eller mycket bra ut.

Med tanke rutinen och erfarenheten hos såväl spelare och tränare så var förväntningar höga när serien börja. Trelleborgs FF inledde säsongen exakt som 2013 med två vinster, en oavgjord och två förluster på de fem första matcherna. Därefter följdes sex matcher utan seger och den 1 juli lämnade tränaren Conny Karlsson det sjunkande skeppet på egen begäran.

Nödlösningen som senare också blev den permanenta lösningen, där assisterande Jimmi Olsson tog över huvudansvaret säsongen ut tillsammans med Hannu Sirviö. I samband med att Jimmi och Hannu tog över så fick ungdomarna chansen i Trelleborgs FF och dessutom värvades Robin Jakobsson och Mathias Andersson till klubben samt att Freddy Borg och klubben gick skilda vägar under uppehållet.

Med en nygammal tränarduo, hungriga ungdomar och två nyförvärv kom Trelleborgs FF in en bra period på tio matcher med endast två förluster och skalpen borta mot Utsiktens BK (3-0). Sedan följdes detta av fyra mindre bra matcher med bland annat förlusterna mot Skövde AIK och Lunds BK. Efter den urdåliga vårsäsongen och en dålig avslutning på säsongen hade klubben hamnat i prekär situation inför säsongens sista match. Söderslätts stolthet låg strax ovanför nedflyttningsstrecket på samma poäng som FC Trollhättan men med bättre målskillnad.

När Trelleborgs FF klev in på Valhalla IP för säsongens sista match så hade de allt i egna händer. Seger mot Örgryte IS och saken var klar. Trots att Örgryte IS tog ledningen i första halvlek och kvitterade Trelleborgs FFs 2-1-ledning i andra halvlek, så ordnade Alex Nilsson division ett-kontraktet med sitt hattrick och segersiffror skrevs till 4-2. Lättnaden var enorm såväl hos spelare, ledare, ledning och supportrarna. Och supportrarna ska ha eloge som hade tagit sig till Göteborg och visade sitt stöd.

Jimmi och Hannu har gjort ett bra jobb sedan de tog över som tränare. De har trots allt fått jobbat med ett lag som är Connys och de har inte haft en försäsong att testa och förberedda. Därför tycker jag att Jimmi och Hannu ska ha en klapp på axeln för att de höll Trelleborgs FF kvar i Söderettan på ett ganska otacksamt sätt efter att ha tagit över mitt i säsongen.

Det finns positiva saker att ta fram i ljuset också. Trelleborgs FF kan sedan i onsdags titulera sig distriktsmästare i fotboll. Dessutom blev Trelleborgs FF trea i Söderettan över minst insläppta mål den gångna säsongen. Det blev också ungdomarnas säsong, där bland att Linus Fridolf, Furkan Motori, Martin Overgaard och Philip Cascalheira har visat att klubben har en ungdomsverksamhet med bra återväxt. Jag hoppas verkligen att dessa och flera i ungdomsleden fortsätter att få chansen i A-laget. I övrigt har de rutinerade spelarna blandat och gett under säsongen, men Fredrik ”Fritz” Persson har räddat laget flera gånger under säsongen, nya Robin Jakobsson har visats sig vara en fullgod försvarare tillsammans med Magnus Andersson och dribblingskungen Zoran Jovanovic har både levererat mål och målpass.

Låt oss nu tänka framåt. Nästa säsong blir den tredje i Söderettan och vi måste släppa tanken på avancemang till Superettan redan 2015. Det ska inte vara målsättningen nästa säsong utan målsättningen ska vara att etablera sig som ett lag på den övre halvan av tabellen. Vilka spelare som än värvas eller vilken topptränare som än tar över så måste vi vara ödmjuka och börja bygga på något långsiktigt. Använd ungdomarna och krydda sedan med rutinerade spelare, det behövs också två eller tre karaktärsspelare av den typen som Kristian Haynes och Dennis Melander är. Denna säsong och även förra säsongen har jag saknat karaktärsspelare. Fritz är lite en karaktärsspelare, men det behövs någon på mitten eller i anfallet också. Dessutom håller jag fortfarande med Anders Grimberg att Trelleborgs FF ska värva spelare från lägre divisioner. Dessa spelarna är hungriga och har en helt annan inställning. Fredrik Jensen är ett lysande exempel på en klasspelare som hämtats från en lägre division.

Må säsongen 2015 vara starten på något nytt. Vi ses på Vångavallen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *