Säsongen i halvtid

Vem trodde att Trelleborgs FF skulle leda Söderettan överlägset när halva serien är spelad och särskilt efter katastrofsäsongen i fjol? Inte jag!

Det bubblar i Trelleborg och det pratas fotboll igen. Söderslätts stolthet är överlägsna serieledare i Söderettan och har dessutom en svit på tio raka segrar. Efter enastående vårsäsongen kan vi nu skymta Superettan men bara skymta. Det återstår en halv säsong och alla vill slå serieledarna, så räkna med mycket hårt arbete.

Vårsäsongen är den bästa på många år. Om vi tittar i kristallkulan så får vi ta oss tillbaka till höstsäsongen 2010 i Allsvenskan för att hitta en motsvarighet. Precis nu som 2010 vägrade Trelleborgs FF att förlora och det slutade med en femte plats. Det finns flera likheter mellan lagen och inte bara det att några spelare finns med från då, utan det finns flera karaktärsspelare och en oerhört engagerad tränare som står vid sidlinjen i 90 minuter plus tillägg. Det förmedlar energi till vilken spelare som helst.

Det bästa Trelleborgs FF gjorde inför säsongen är att de började bygga långsiktigt. Det går inte att leva på gamla meriter. Denna säsong är inte Trelleborgs FF en av de utsedda favoriterna i serien och då försvinner mycket tyngd från axlarna.

Jag ska vara helt ärlig och erkänner att jag inte visste så mycket om Patrick Winqvist när han presenterades som Trelleborgs FF nya tränare. Det jag visste var att det var helt rätt, det behövdes en ny röst med nya spelidéer. Och efter halva serien var Patrick Winqvist rätt man att göra Trelleborgs FF till ett vinnande lag igen.

Det är inte tränaren som vinner matcher utan spelarna och Trelleborgs FF låg inte precis på latsidan när det gäller värvningar inför säsongen. De värvningarna som står ut mest är Kristian Haynes och Salif Camara-Jönsson. Haynes med stort stålblå hjärta och massor av allsvenskrutin, och Camara-Jönsson förra årets överlägsna skyttekung och som gör livet svårt för vilket försvar som helst.

Trelleborgs FF har värvat bra, om inte bäst i serien. Dessutom gett två rutinerade spelare rollen som assisterande tränare i Kristian Haynes och Magnus Andersson. En oerhört engagerad tränare och två assisterande tränare med stora stålblå hjärtan är en perfekt kombo. Dessutom blir Haynes och Mange tränarens förlängda röst på planen.

Det är inte bara tränare och stjärnvärvningar som ska hyllas utan också ungdomarna som verkligen har tagit för sig. Furkan Motori har verkligen blommat ut och är solklar i startelvan. Emil Kjellker och Philip Cascalheira har bevisat att Trelleborgs FF har en bred trupp och de har tagit chansen när de har fått den.

Eftersom jag älskar statistik tänkte jag jämföra förra säsongen med denna efter halva serien (13 omgångar).

SäsongSVOFGM-IMDP
201513120134-142036
20141333716-20-412

Redan efter 12 omgångarna denna säsong hade Trelleborgs FF tagit en poäng mer än under hela serien förra säsongen.

SäsongSVOFGM-IMDP
201512110130-141633
201426881036-34232

Trion Camara-Jönsson, Haynes och Jovanovic har gjort 27 av 34 mål och är oerhört viktiga för offensiven. Denna trion tillsammans med Motori hittar varandra överallt på planen och ibland ser det lite väl lätt ut.

På söndag smygstartar höstsäsongen med match mot IS Halmia, sedan väntar några veckors uppehåll. Det gäller att behålla känslan, spelet och fokuset även till efter uppehållet. Det svenska transferfönstret öppnar dessutom den 15 juli. Om Mattias Kronvall har några nyförvärv på gång är en välbevarad hemlighet. Det har varit en del skador på några spelare under vårsäsongen men jag känner ändå inte att det är någon fara på taket. Att ta in nya spelare kan skapa oreda i en redan harmonisk grupp.

Med all säkerhet går vi en spännande höstsäsong till mötes. Jag tror och hoppas att Trelleborgs FF är en Superettanklubb 2016, men det återstår mycket arbete.

2 kommentarer

  1. Eric säger:

    Trevlig sida och mycket bra läsning. Hoppas fler har hittat hit och fortsätt ditt fantastiska arbete med Twitter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *